În data de 24 ianuarie 2021, USR Vânătorii Mici a făcut o sesizare referitoare la abandonarea unor deșeuri aparținând unei societăți comerciale pe malul râului Neajlov, în comuna Vânătorii Mici. Sesizarea a fost adresată simultan mai multor instituții, printre care Garda de Mediu, Comisariatul Județean Giurgiu și Administrația bazinală de apă Argeș-Vedea.

În data de 8 februarie 2021 Administrația bazinală a efectuat controlul, a găsit deșeurile care făceau obiectul sesizării și a dispus măsuri conform prevederilor legale. La scurt timp, primăria a început acțiunile de igienizare a zonei.
Deși din adresa care a fost trimisă către garda de mediu reieșea că au fost sesizate mai multe instituții, care puteau face oricând un control, garda de mediu nu întreabă nimic (nici la primărie, nici la administrația bazinală), ci vine pur și simplu în control în data de 11 februarie și găsește „1 metru pătrat de deșeuri”. Bineînțeles că nu mai găsește bonurile fiscale, cel mai important obiect al controlului, deoarece putea conduce la identificarea persoanei care a aruncat deșeurile, și nici nu este interesată, nici de imaginile pe care noi le-am trimis, nici de alteva. Important este că au făcut controlul, au răspuns sesizării, s-au spălat pe mâini și au plecat acasă.
Nici administrația bazinală nu este mai prejos. Nu confirmă găsirea bonurilor fiscale în procesul verbal (deși la fața locului erau cutii întregi). Nu reușește să identifice societatea deoarece aceasta și-a schimbat denumirea și „nu s-au găsit datele de contact”.
În anul 2021, o instituție a statului român nu poate da de urma unei societăți comerciale!
Apoi încheie procesul verbal cu fraza: „SC Deco Horeca SRL nu deține sediul social sau punct de lucru pe teritoriul administrativ al comunei Vânătorii Mici”. O afirmație fără niciun sens deoarece este complet irelevant unde este sediul respectivei societăți. Noi explicaserăm la telefon inspectorului că, cel mai probabil, o persoană din comună a lucrat la respectiva societate comercială la sediul din București și s-a oferit să îi scape de deșeuri, contra cost, o practica foarte răspândită în România, prin urmare le-a adus „acasă”.
Din toate cele de mai sus reiese lipsa de interes a instituțiilor repective în identificarea persoanelor care aruncă ilegal deșeuri, datorată fie incompetenței, fie rea voinței sau unor alte interese obscure. Să sperăm că toate aceste lucruri se vor schimba curând.
Atașăm documentele pe care cărora am făcut afirmațiile de mai sus