Primarul din Vânătorii Mici aruncă gunoaie pe câmp în baza unei hotărâri ilegale

În 2018 Consiliul local al comunei Vânătorii Mici a elaborat și aprobat o hotărâre privind stabilirea locurilor de depozitare a deșeurilor inerte pe raza comunei Vânătorii Mici.
Baza legală invocată la elaborarea HCL 34/2018 o reprezintă Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și Hotărârea Guvernului nr. 349/2005.
Însă în actele normative menționate nu apare nicăieri faptul că un UAT poate înființa depozite de deșeuri după bunul lui plac, prin hotărâre de consiliu local, fără a ține seama de Strategia națională de gestionare a deșeurilor.

Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 stabilește clar la art. 9 faptul că:

  1. Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ţină seama de prevederile Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor şi ale Planului naţional de gestionare a deşeurilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2004, precum şi de planurile regionale de gestionare a deşeurilor, pentru realizarea depozitelor zonale de deşeuri municipale.
  2. Depozitele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie ​depozite de deşeuri zonale care deservesc cel puţin 150.000 de locuitori​, având la baza abordarea regionala a gestiunii deşeurilor.

Mai mult, Hotărârea consiliului local Vânătorii Mici nr. 34/2018 nu aprobă înființarea unor depozite de deșeuri, conform prevederilor legale în vigoare, ci înființează “​locații pentru depozitarea deșeurilor inerte​”, termen care nu există în legislația actuală. În realitate aceste “locații” sunt simple locuri pe câmp, pe domeniul public, unde sunt aruncate deșeuri de toate felurile, sub acoperirea acestui așa zis act normativ.

Am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Giurgiu să ne comunice dacă au fost emise acte de reglementare pentru aceste depozite de deșeuri, cum ar fi fost normal dacă acestea ar fi funcționat legal. Răspunsul a venit prompt: „în baza de date a APM Giurgiu nu au fost identificate acte de reglementare emise pentru depozite de deșeuri inerte aflate pe raza Comunei Vânătorii Mici”.
Vedeți aici răspunsul APM Giurgiu

USR Vânătorii Mici a inițiat procedura de anulare a acestei hotărâri pe care o considerăm ilegală și periculoasă pentru sănătatea mediului înconjurător.

Deșeuri aruncate în zona „La Dănescu”

Un comentariu la „Primarul din Vânătorii Mici aruncă gunoaie pe câmp în baza unei hotărâri ilegale

  1. Pingback: Basculantă din Vânătorii Mici confiscată în București pentru abandonare ilegală de deșeuri - USR Giurgiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *