Soluții USR pentru ferma de struți din Răsuceni

Situația actuală a fermei de struți

În comuna Răsuceni se află una dintre cele mai mari ferme de struți din România, dacă nu chiar cea mai mare. Ferma poate genera un număr de 55 locuri de muncă pentru locuitorii din comună și poate avea o contribuție enormă la bugetul administrației locale din păcate în acest moment se află în insolvență.

Ferma a funcționat între anii 2007-2018 și are în componență mai multe active printre care:

1) Abator, tăbăcărie, fermă struți, clădire incubație, clădire administrativă, bazin apa
2) Linie prototip pentru obținerea uleiurilor de struț
3) Mijloace de transport
4) Echipamente agricole și echipamente abator și tăbăcărie
5) Alte active diverse
Detalii suplimentare despre fermă se pot găsi pe site-ul companiei care se ocupă de licitație, Fineco Insolvency.

Pe lângă crearea de locuri de muncă și aportul la bugetul administrației locale, ferma poate genera beneficii și oportunități pentru toți cetățenii județului Giurgiu datorită activităților conexe cum ar fi comercializarea de produse finite (carne, ouă, piei și produse cosmetice) și folosirea abatorului pentru procesarea mai multor tipuri de carne deoarece este singurul abator la standarde europene din vestul județului.

Soluțiile propuse de USR Răsuceni

De la intrarea în insolvență, ferma nu a prezentat interes pentru autoritățile locale deși ar fi putut aduce beneficii imense locuitorilor comunei și bugetului local.

O primă soluție propusă de USR Răsuceni ar fi reducerea sau eliminarea impozitului pe clădiri cu ajutorul schemei de MINIMIS.

Acordarea acestui ajutor se poate implementa bazându-ne pe Regulamentul Comisiei Europene nr. 1998/2006 privind aplicarea art. 107 și 108 din Tratatul de Instituire a Comunității Europene în cazul ajutoarelor de minimis. O astfel de soluție poate încuraja un eventual cumpărător spre a achiziționa ferma și a investi în ea.

Un precedent în acordarea acestui ajutor putem găsi în comuna Sacalaz, județul Timiș, unde cu ajutorul unei hotărâri de consiliul local sunt încurajate investițiile în localitate prin reducerea impozitului.

O a doua soluție propusă de USR Răsuceni este achiziția de către primărie a fermei, un precedent este constituit de orașul Santana din Arad care cu ajutorul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a construit o fabrică de pavele ce concurează societățile din împrejurimi.

Cele două soluții au fost găsite de noi în urma unei documentari de baza, iar informațiile sunt publice, disponibile oricui este dispus sa facă un minim efort. Efort pe care autoritățile locale nu au vrut sau nu au știut să îl facă.
Un lucru este sigur: acolo unde se dorește binele unei comunități, totul este posibil! Accesul la informație este mai facil ca oricând iar banii necesari investițiilor sunt disponibili prin fonduri europene. Autoritățile locale nu mai au astăzi nicio scuza pentru lipsa dezvoltării în comuna Răsuceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *