USR Giurgiu a realizat harta județeană a tarifelor la salubritate.
După ce a semnalat prezența gropilor de gunoi improvizate din județ și a sesizat autoritățile competente, subiectul căpătând atenția presei naționale, filiala județeană USR Giurgiu a dezvoltat o hartă în care prezintă tarifele la salubritate din fiecare localitate din județ. Pentru a trata cauzele problemei și a găsi soluțiile potrivite, inițiatorii proiectului, USR Vânătorii Mici a considerat că este important să aflăm mai multe despre modul în care serviciile de salubritate sunt contractate, prestate și taxate.
Salubrizarea este un serviciu comunitar din categoria utilităților publice. Conform Legii nr 51 din 8 martie 2006 (republicată) acestea sunt definite ca „activități care asigură satisfacerea nevoilor esențiale de utilitate și interes public general cu caracter social ale colectivităților locale”. În aceeași categorie se încadrează și alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători. Aceste servicii trebuie prestate continuu (au caracter permanent), în condițiile „egalității de tratament, a promovării accesului universal și a drepturilor utilizatorilor”. Asigurarea furnizării lor este în responsabilitatea autorităților locale dar respectă principiul „beneficiarul plătește.”
Județul Giurgiu are 54 de localități, 51 dintre ele fiind în mediul rural. Tariful pentru serviciile de salubritate se stabilește de către primării, în funcție de soluțiile locale găsite și de partenerii contractați. Media pe județ este în jur de 8,7 lei de persoană, pe lună. Diferențele sunt însă mari de la o localitate la alta. În Bolintin Vale tariful este de 45 de lei, la Adunații Copăceni- 32 de lei. O sumă destul de ridicată, mai ales pentru persoanele singure sau familiile aflate în dificultate. În plus, ea dezavantajează familiile mici care produc mai puține deșeuri dar plătesc la fel ca cele compuse din 8 membri de exemplu. La polul opus, la Gostinu, tariful este subvenționat integral de către primărie. Nu înseamnă ce este gratis pentru că în final, cineva plătește iar bugetul local este constituit din impozite și taxe locale dar, nu putem da vina pe cetățeni ca rău platnici. Importantă este însă calitatea serviciului prestat, la fel ca și în cazul celorlalte localități care se apropie sau nu de media pe județ.
Un motiv de îngrijorare însă este faptul că în peste jumătate dintre comune (57%) colectarea selectivă este inexistentă.
Puteți vizualiza harta tarifelor pentru serviciile de salubritate din județul Giurgiu accesând linkul de la mai jos: http://usrgiurgiu.ro/harti/tarife-salubritate

Contextul actual este completat de lipsa de responsabilitate a Consiliului Județean Giurgiu a cărei componență este formată din majoritatea toxică PSD care a făcut ca singurul depozit de deșeuri din județul Giurgiu, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești (CMID Frătești) să fie subfinanțat mai bine de 11 luni, mai exact din iulie 2019 ceea ce are un impact enorm asupra calității serviciilor de salubritate din întreg județul.
Echipele USR Giurgiu caută constant soluții pentru gestionarea deșeurilor astfel încât județul nostru să se alinieze la standardele europene pentru protejarea sănătății umane și a mediului. Rămâneți conectați cu noi printr-un like al paginii de Facebook USR Giurgiu. În felul acesta puteți afla detalii despre acțiunile și soluțiile noastre la problema colectării deșeurilor.