USR Giurgiu

Turnul Cu Ceas – simbol Giurgiu

Simbolul Municipiului Giurgiu, Turnul Cu Ceas este încadrat în Lista Monumentelor Istorice (LMI), localizat în Piața Unirii, Giurgiu, turnul datează din sec. XVIII, din timpul ocupației otomane.


Clădirea este înconjurată de o construcție ce intră în zona de protecție a monumentului istoric, acest aspect este în neconcordanță legea monumentelor istorice și cu planul urbanistic general ce prevede o distanță de minim 100 m în localități urbane între monumente și alte construcții.

USR Giurgiu a pornit în luna Ianuarie 2020 o campanie de eliberare a turnului și redarea accesului cetățenilor în interiorul său.

Un prim pas a fost aducerea la cunoștință autorităților locale de construcția ilegală.

Din păcate răspunsul favorabil cetățenilor Municipiului Giurgiu a fost numai pe hârtie, primăria nu a putut sau nu a vrut să impună respectarea legii de către concesionarul SC NIXI Cafenea SRL cu administratori apropriați a celebrului Gheorghe Spoilă.

„Gheorghe Spoială a preluat acel spațiu, în luna iunie 2003, prin Hotărâre de Consiliu Local, prin contract de asociere pe 49 de ani încheiat cu Primăria, care prevede ca Spoială să plătească o cotă parte anuală de 25% din profit către autoritățile locale. Așa au gândit atunci Primăria și Consiliul Local, iar Direcția Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor și actuala Direcție Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Giurgiu au avizat favorabil această hotărâre” – Cristian Trăistaru, director Direcția Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Giurgiu. Sursa gandul.ro.

Am hotărât să solicităm contractele de primăriei și Ministerului Culturii și Cultelor.

Ca urmare a insistențelor noastre, problema concesionarii și împiedicării accesului la turn a fost ridicată în ședința consiliului local, în postarea de mai jos se poate vedea cu câtă aroganță tratează administrația locală problemele unui simbol al orașului.

https://www.facebook.com/daponte.dan/videos/10219197665644008/

În cadrul ședinței de consiliu local, primăria a avut de ales între a anula contractul de concesiune pentru nerespectarea acestuia sau a continua concesiunea cu altă societate. În cele din urmă a fost aleasă a doua variantă, pe motiv că primăria nu are resurse pentru a întreține turnul. În momentul de față noi așteptam răspuns de la Ministerul Culturii și Cultelor, deoarece considerăm ca această concesiune nu respectă Legea monumentelor istorice. Nicăieri în lumea occidentală nu s-au construit cârciumi sau cafenele la baza monumentelor istorice ori a simbolurilor arhitectonice urbane.

Partea plină a paharului ar fi că, de la preluarea concesiunii, firma Turnul Cu Ceas SRL a investit în renovarea și igienizarea construcției dimprejurul turnului, îndreptând imaginea jalnică pe care a avea acest spațiu în ultima perioadă. Un alt lucru benefic este că turnul a fost redat giurgiuvenilor, aceștia putând vizita incinta acestui monument istoric. Ne bucurăm că la stăruințele USR am contribuit la acest semi-succes.

Dacă ne gândim că și alți politicieni ca Nicolae Bădălău au încercat în trecut să schimbe cadrul legal în care se afla Turnul și nu au reușit putem cataloga acțiunea noastră ca un adevărat succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *