USR Giurgiu

Un loc de muncă – cea mai bună protecție socială

Asistența socială din România este o capcană pe care statul o întinde oamenilor săraci: îți dăm puțini bani, dar dacă încerci să muncești, pierzi orice plasă de siguranță. Practic, statul le cere să nu cumva să muncească, dacă încearcă își pun în pericol siguranța imediată. Ajutoarele sociale sunt mici ca sumă și foarte prost gândite. Venitul Minim Garantat este în medie 264 lei/familie. Familiile cu copii primesc și alocația de susținere a familiei, 165 lei/familie în medie. În același timp descurajează căutarea unui loc de muncă prin faptul că întreg ajutorul pentru familie se pierde în momentul în care un adult se angajează. Acest sistem social învechit și cu rezultate perverse trebuia să fie înlocuit cu Venitul Minim de Incluziune – un sistem modern care îi încurajează pe cei care primesc asistență socială să lucreze. Legea VMI a fost adoptată în 2016 la inițiativa guvernului tehnocrat, dar implementarea ei este amânată prin OUG în fiecare an. Aceasta este o rușine națională. Un guvern cu participarea USR va pune în aplicare legea imediat, punerea la punct a sistemului informatic va fi prioritate zero. Criza COVID a lovit oamenii săraci în mod deosebit, și mai mulți vor pica în plasa sistemului, care îi va descuraja apoi să caute să se angajeze. Ca partid de centru-dreapta modern, USR propune politici anti-sărăcie concrete, menite să activeze social pe cei dezavantajați social. Locul de muncă e cea mai bună politică socială și vom reduce barierele care opresc căutarea locurilor de muncă. Reducerea de impozit pe salariul minim – #zero taxe – va avea un efect spectaculos în a face mai atractivă salarizarea chiar la nivelul cel mai redus.

Obiectiv:

Eficientizarea sistemului de asistență socială, încurajarea încadrării în muncă a beneficiarilor de ajutor social și învestirea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială cu autoritatea stabilirii deciziilor de acordare a ajutoarelor sociale (în prezent deciziile aparțin primarilor).

Situația actuală:

Asistență socială este o capcană pe care statul o întinde oamenilor săraci. Actuala lege a venitului minim garantat    (în medie 264 lei/familie), descurajează munca pentru că retrage ajutorul social persoanelor care se angajează, indiferent de valoarea salariului căștigat.

Soluția noastră:

Aplicarea Legii nr. 196/2016 privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care prevede unificarea celor 3 beneficii sociale (venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire) și punerea în funcțiune a unor mecanisme de reducere a sărăciei. Astfel, oamenii vor depune un singur set de documente, iar asistenții sociali vor prelucra datele o singură dată, într-un soft unic. Mai mult, oamenii vor fi încurajați să muncească, 50% din veniturile realizate legal fiind scoase din stabilirea pragului de venit al familiei. Există și o contramăsură, respectiv pierderea ajutorului în cazul refuzării ofertelor de muncă.

Estimare impact bugetar: 2,8 miliarde lei pentru 1 milion de familii (~ 4 milioane de persoane).

Sursa de finanțare: bugetul de stat.

Este foarte clar că implementarea acestor două angajamente ar avea efecte benefice la nivelul întregii țări, dar vor avea mai mult de câștigat zonele mai puțin dezvoltate și cele sărace. Din punctul de vedere al numărului mare de salarii minime pe economie, precum și al numărului mare de beneficiari de ajutor social, județul Giurgiu are nevoie de transpunerea în fapte a acestor angajamente.

Puteți găsi mai multe detalii pe https://www.usr.ro/usr-la-guvernare/un-loc-de-munca-cea-mai-buna-protectie-sociala/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *