Care ar trebui să fie prioritățile autorităților locale din județul Giurgiu? Pentru informarea opiniei publice, vă prezentăm rezultatul statistic al unei analize a accesului la utilități al populației, județul Giurgiu vs România!
Diferențe majore între Giurgiu și restul țării în ceea ce privește utilitățile
Au apă curentă | Au canalizare | Au gaze | |
La nivel de țară | 80% | 41% | 30% |
În județul Giurgiu | 56% | 15% | 17% |
Rețele de distribuție a apei
România are un număr de 319 municipii și orașe și 2862 de comune. Conform Institutului Național de Statistică (ultimele date raportate în baza publică Tempo fiind din anul 2018), numărul localităților cu rețea de distribuție a apei este de 2565, dintre care 317 din mediul urban și 2248 din mediul rural, față de 2331, număr raportat la nivelul anului 1990. Creșterea înregistrată în ultimii aproape 30 de ani este așadar de numai 10%, în condițiile în care 20% dintre localitățile din țară nu beneficiau încă de această facilitate elementară unui nivel de trai decent.
Canalizare
Numărul localităților dotate cu un sistem de canalizare publică raportat în anul 2018 era de 1305, dintre care 315 situate în mediul urban și 990 în mediul rural față de un total de 542 de localități raportate în anul 1990. Creșterea în acest caz poate părea, procentual, încurajatoare (140%) dar, nu trebuie să ignorăm faptul că aproape 60% dintre localitățile din România nu beneficiază încă de canalizare.
Gaze
Numărul localităților în care se distribuie gaze naturale este de numai 945 (248 situate în mediul urban, și 697 situate în mediul rural) față de 522 localități raportate la nivelul anului 1990. Astfel, deși în ultimii aproape 30 de ani am avut parte de o creștere cu 81% a numărului de localități care beneficiază de această facilitate, peste 20% dintre orașe nu au acces la ea. După cum știm, gazul este o sursă de energie folosită și pentru încălzirea locuințelor şi a apei folosite în gospădărie, în condițiile în care numărul orașelor și municipiilor din România în care unitățile administrației locale asigură distribuția energiei termice prin centralele electrice de termoficare, centralele şi microcentrale termice (de zonă, bloc sau cvartal) este de numai 64.
Continuând proiectul Atlasului edilitar și administrativ al județului, după Harta transparenței administrației locale (extinsă la nivel național) și Harta tarifelor la salubritate, publicată săptămâna trecută, USR Giurgiu a lansat Harta utilităților. Aceasta arată care sunt localitățile care beneficiază de apă curentă, canalizare și servicii de furnizare a gazelor naturale.
Din păcate, procentele acoperirii cu utilități în județul Giurgiu, la ora actuală (iunie 2020), sunt îngrijorătoare. Peste jumătate dintre localități, mai exact 56%, nu au apă curentă, 83% dintre ele nu sunt racordate la rețeaua de gaze iar un procent covârșitor de 85% nu dispun de servicii de canalizare. Este un aspect pe care locuitorii multor localități din zonă îl resimt în mod negativ, în fiecare zi. Ca și în cazul gropilor de gunoi ilegale, mediul înconjurător are de suferit din cauza lipsei canalizării. Sănătatea publică este și ea în pericol din cauza lipsei apei curente, lucru de care am devenit și mai conștienți odată cu măsurile de profilaxie impuse în timpul pandemiei de COVID-19, pandemie care nu a trecut încă. În ceea ce privește calitatea vieții locuitorilor din județ, este evident faptul că aceasta este, din păcate, departe de standardele secolului 21.
Puteți vizualiza Harta utilităților din județul Giurgiu aici: